Stichting Malikanu

Malikanu is een particuliere stichting die kleinschalige projecten in Mali ondersteunt. We helpen vrouwen in Bamako, meisjes in Bandiagara en schoolkinderen in de Dogonvallei om hun leven op te bouwen.

Wendela Engelhard verbleef in 2007 gedurende vier maanden in Mali om als vrijwilligster mee te werken in een klein veldhospitaal in Endé in de Dogonvallei en in een wijkcentrum voor weeskinderen in Bamako. Wendela werd gegrepen door het land en zijn bevolking en wilde een fonds oprichten. Zij kwam in contact met onder meer Mahamane, Timothee en Amadou . Zij wilden iets bijdragen aan de ontwikkeling van hun land, maar misten de financiële middelen om hun ambities te realiseren. Een langdurige samenwerking was begonnen.

Wendela richtte in Nederland een stichting op met haar broer David en vriendin Maaike Burggrafer. In Frankrijk bestaat eenzelfde stichting, samen met Isabelle Gil. Beiden onder de naam Malikanu: passie voor Mali.

Sinds 2009 maakt Malikanu het mogelijk dat tientallen vrouwen in de wijk Sikoroni en Binabougou in Bamako middels een microkrediet hun eigen handeltje zijn begonnen. Zij volgen een alfabetiseringscursus op het wijkcentrum ADQ-CAMS.

Thimothee is een bevlogen schooldirecteur in Bandiagara. Hij zag dat teveel meisjes vroegtijdig zwanger raakten en daardoor hun school niet afmaakten. Malikanu maakt het mogelijk dat ze toch op school kunnen blijven, en niet door de familie in de steek worden gelaten.

De Dogonvallei is een prachtig gebied aan de voet van een indrukwekkende rotswand. De mensen zijn er zeer arm. De kinderen kunnen soms niet naar school omdat hun ouders zelfs de eigen bijdrage voor schriftjes niet kunnen betalen. Malikanu helpt hen daar aan het begin van het schooljaar mee. Zo kunnen zij toch naar school.